De historie en specifieke woonkwaliteit van de wijk Leidsche Rijn zijn uitgangspunten geweest in alle aspecten van het ontwerp. MARK is ontworpen als een echte verticale Utrechtse buurt, met een eigen karakter en tegelijkertijd verankerd in z’n omgeving. Alle woningen beschikken over goede buitenruimtes. Zelfs de hoger gelegen vrije sector huurwoningen en koopwoningen beschikken over een buitenruimte aan de geluidsluwe zijde. MARK brengt natuur, sporten en wonen samen, een voorbeeld van een nieuw type woonbuurt van de 21e eeuw.

Verankerd in z’n omgeving

De glazen kroon op het hoogste gebouw refereert aan de kassen van de Westlandse Tuinen, het tuinbouwgebied dat in 1914 onstond op de plek waar nu Leidsche Rijn is gebouwd. Een subtiele en betekenisvolle referentie naar de oorsprong van de wijk. De glazen kas op de toren bij de rooftopbar kan verlicht worden. De kleuren zijn aan te passen, bijvoorbeeld passend bij Utrechtse evenementen. Zo geven de kassen uit het verleden extra kleur en betekenis aan de hele stad.

Nederland verstedelijkt

Hoogbouw is geen doel op zich. Nederland verstedelijkt. Vooral in de Randstad wonen en werken veel mensen. Om te voldoen aan de woonvraag in Nederland is het belangrijk om te bouwen, zodat er voor iedereen een fijne plek is om te wonen. Om aan de vraag in de Randstad te voldoen, moeten we af van het idee, dat iedereen zijn eigen grondgebonden woning heeft, met een schuur en een schutting. Verdicht wonen, met veel gedeelde voorzieningen maakt het mogelijk om de groene, natuurlijke omgeving in de periferie van de stad te behouden voor het collectief.